taxi halkidiki
taxi chalkidiki ΕL / taxi halkidiki EN / taxi chalkidiki RU
Καλέστε ταξί στη Χαλκιδική
τηλ. (+30) 697 298 9924

Το ταξί στη Χαλκιδική έχει ένα όνομα: PrimeTaxi.

Εκδρομές με την PrimeTaxi

Η PrimeTaxi σας προσφέρει εκδρομές - περιηγήσεις στο νομό Χαλκιδικής (και όχι μόνο) που θα σας μείνουν αξέχαστες!
Επιλέξτε έναν από τους προορισμούς που σας προτείνουμε, ή δημιουργείστε το δικό σας ταξιδιωτικό πλάνο,
και απολαύστε με άνεση και πολυτέλεια ένα ευχάριστο και ενημερωτικό ταξίδι.
Παρακάτω σας αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα μέρη που μπορούμε να σας μεταφέρουμε.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Σπήλαιο Πετραλώνων

Το σπήλαιο των Πετραλώνων, ένα από τα μεγαλειώδη δημιουργήματα της φύσης, με το έτος δημιουργίας του να τοποθετείται πάνω από 1.000.000 χρόνια πριν, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τον αρχαιότερο τόπο κατοικίας των Ευρωπαίων προγόνων μας, που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Το συνολικό του μήκος είναι ενάμιση χιλιόμετρο όπου μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή όχι μόνο με το εξαίρετο θέαμα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε οποιοδήποτε σχήμα και μορφή, αλλά κυρίως με τον τόπο όπου βρέθηκαν ίχνη της πρώτης φωτιάς που άναψε στη γη ο άνθρωπος και το αρχαιότερο ανθρώπινο κρανίο στην Ευρώπη.

Μετέωρα

Μετέωρα

Τα Μετέωρα πήραν το όνομά τους από τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Από το 1988 τα μοναστήρια των Μετεώρων έχουν μια θέση στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χτισμένα στις κορυφές των βράχων, σε 400 μέτρα ύψος, αποτελούν ένα μεγαλούργημα της φύσης κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ορθοδοξίας.

Από τις 30 ιστορικές μονές σήμερα λειτουργούν μόνο 7, 6 από τις οποίες είναι ανοιχτές για τους επισκέπτες:

 • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου ή Μονή του Αναπαυσά
 • Η Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
 • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή «Μεγάλο Μετέωρο»
 • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Μονή Βαρλαάμ
 • Η Μονή Αγίας Τριάδος
 • Η γυναικεία Μονή Αγίου Στεφάνου

Waterland

Waterland

Η Waterland είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδάτινα πάρκα στην Ευρώπη και το μοναδικό στη Β. Ελλάδα. Με 150 στρέμματα έκταση προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων στους επισκέπτες της, από κάθε είδους τσουλήθρες, πισίνες και παιχνίδια στο νερό μέχρι χώρους εστίασης για καφέ και φαγητό αλλά κι ένα εμπορικό κατάστημα. Όλα αυτά κάνουν την επίσκεψη στο υδάτινο πάρκο της Waterland την καλύτερη εμπειρία του καλοκαιριού.

Λουτρά Πόζαρ

Λουτρά Πόζαρ

Από τις μεταλλικές πηγές των Λουτρών Πόζαρ αναβλύζει νερό σε θερμοκρασία 37oC. Γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, το νερό αυτό συνιστάται για λουτροθεραπεία και ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση. Η αξιόλογη χημική του σύσταση το καθιστά πόσιμο. Εκτός από τα λουτρά η περιοχή προσφέρει κι άλλου είδους δραστηριότητες στους επισκέπτες, όπως ορειβασία και αναρρίχηση στα φαράγγια, περιπάτους στους καταρράκτες και στα πλακόστρωτα μονοπάτια αλλά και διαδρομές 4x4.

Βεργίνα

Βεργίνα

Η κωμόπολη της Βεργίνας, τοποθετημένη στη θέση της αρχαίας πόλης «Αιγές», είναι γνωστή για το συγκρότημα των βασιλικών μακεδονικών τάφων που βρέθηκαν σ’ αυτή με κυριότερο αυτόν του Φιλίππου Β ́, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο είναι η χρυσή λάρνακα με τα οστά του Φιλίππου Β’ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός.

Αμφίπολη

Αμφίπολη

Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Αμφίπολης έχουν αποκαλύψει στοιχεία ανθρώπινης εγκατάστασης που χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ. Από τα σημαντικότερα και πλέον γνωστά ευρήματα - αξιοθέατα είναι ο ονομαζόμενος «Λέων της Αμφιπόλεως», ύψους 5,37 μέτρων, που ήρθε στο φως την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και ο τάφος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο εσωτερικό του λόφου Καστά, οι έρευνες του οποίου θα αποκαλύψουν αν ο ένοικός του ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος ή η μητέρα του, Ολυμπιάδα.

Μνημεία UNESCO στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για 15 μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου που είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO από το 1988 ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μνημεία UNESCO στη Θεσσαλονίκη
 • Τα τείχη της Θεσσαλονίκης, κτισμένα σε βυζαντινή αρχιτεκτονική, χρονολογούνται περίπου από τα Παλαιοχριστιανικά χρόνια (4ος αιώνας π.Χ.). Κατά τη διάρκεια των αιώνων προστάτευσαν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης από τις επιδρομές των διαφόρων εχθρών που πολιορκούσαν την πόλη.
 • Η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, κτισμένη γύρω στο 304 π.Χ. προοριζόταν αρχικά για μαυσωλείο του Καίσαρα Γαλερίου. Τα χρόνια της επικράτησης του Χριστιανισμού μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό. Ονομάστηκε «Ροτόντα» λόγω του κυκλικού της σχήματος, ενώ πήρε το όνομα «Άγιος Γεώργιος» το οφείλει στο γειτονικό εκκλησάκι.
 • Η βασιλική της Παναγίας της Αχειροποιήτου σώζεται μέχρι σήμερα στην ίδια μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία, όσο για την ονομασία «αχειροποίητη» την οφείλει στην εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται ότι δεν δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι. Μετατράπηκε σε τζαμί κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως καταυλισμός προσφύγων.
 • Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου κτίστηκε στον 5ο αιώνα πάνω από τον τόπο που ήταν φυλακισμένος και μαρτύρησε ο Άγιος. Πλήγηκε δύο φορές από πυρκαγιά, τη μία τον 7ο αιώνα και τη δεύτερη το 1917 όπου ο ναός καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Λεηλατήθηκε πολλές φορές και από τους Σαρακηνούς και από τους Νορμανδούς αργότερα, ενώ μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκους.
 • Η παλαιά Μονή Λατόμου, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, σήμερα ονομάζεται ναός του Οσίου Δαυίδ. Κτισμένος στις αρχές του 6ου αιώνα είναι κυρίως γνωστός για το περίφημο ψηφιδωτό που κοσμεί την κόγχη του ναού στο οποίο αναπαρίσταται το όραμα του Προφήτη Ιεζεκιήλ.
 • Ο ναός της Αγίας Σοφίας, αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στα τέλη του 7ου- αρχές του 8ου αιώνα. Τα πλούσια ψηφιδωτά στο εσωτερικό του ναού ανήκουν στα χρόνια της εικονομαχίας. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο ναό από την πυρκαγιά του 1890, ενώ είχε μετατραπεί σε τζαμί, όπως και από το σεισμό του 1978.
 • Ο ναός της Παναγίας των Χαλκέων βρίσκεται σήμερα στην Πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της πόλης. Από μια επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική είσοδο μαθαίνουμε ότι κτίστηκε το 1028 από τον πρωτοσπαθάριο Χριστόφορο. Η εξωτερική διακόσμηση του ναού έχει στοιχεία κωνσταντινοπολίτικης επιρροής. Εσωτερικά διακοσμείται με νωπογραφίες και σκαλιστά μάρμαρα.
 • Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα είναι μνημείο της Υστεροβυζαντινής περιόδου (13ος – 14ος αι.). Μετατράπηκε σε τζαμί από τους Τούρκος το 16ο αιώνα. Οι περισσότερες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού χρονολογούνται στην περίοδο της τουρκοκρατίας, ενώ υπάρχουν και κάποια δείγματα βυζαντινής διακόσμησης.
 • Ο ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται κοντά στα δυτικά τείχη της πόλης. Είναι κτισμένος τον 14ο αιώνα από τον πατριάρχη Νίφωνα, όπως πληροφορούμαστε από τις επιγραφές της εκκλησίας. Στο εσωτερικό της σώζονται εξαιρετικά ψηφιδωτά που χρονολογούνται στην παλαιολόγεια εποχή.
 • Στην Άνω Πόλη βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, που κτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλονίκης ο ναός δε διέκοψε τη λειτουργία του. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της παλαιολόγειας τεχνογραφίας.
 • Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Άνω Πόλης. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες της εκκλησίας που απεικονίζουν μορφές αγίων, θαύματα του Χριστού και σκηνές από το Ευαγγέλιο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί με συνέπεια οι τοιχογραφίες να σοβατιστούν από τους Τούρκους και να χαθούν.
 • Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος χρονολογείται γύρω στο 1350. Ο μικρός αυτός ναός, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι κάτω ακριβώς από το δάπεδο του ναού υπάρχουν τάφοι.
 • Η Μονή Βλατάδων, στην Άνω Πόλη, είναι το μοναδικό μοναστήρι που ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Κτίστηκε τον 14ο αιώνα στο σημείο όπου πιθανόν προϋπήρχε ένας παλαιότερος ναός. Ενδιαφέρουσες είναι οι ποικίλες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της μονής, οι φορητές εικόνες και γενικότερα τα κειμήλια που σώζονται μέχρι σήμερα.
 • Ο επιβλητικός ναός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην Άνω Πόλη με τη δημιουργία του να τοποθετείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Κτίστηκε προς τιμήν του Χριστού, μετονομάστηκε όμως σε ναός του Προφήτη Ηλία μετά την μετατροπή του σε τζαμί από τους Τούρκους.
 • Τα Βυζαντινά Λουτρά σήμερα βρίσκονται στην περιοχή της Άνω Πόλης με το έτος κατασκευής τους να τοποθετείται γύρω στο 1300. Η αξία του μνημείου είναι τεράστια δεδομένου ότι είναι το μοναδικό λουτρό αυτής της περιόδου που σώζεται στην Ελλάδα. Λειτούργησε για 7 αιώνες περίπου, ακόμα και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ψώνια στη Θεσσαλονίκη

Μια βόλτα για ψώνια στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. Τα κομψά καταστήματα της οδού Μητροπόλεως παρέχουν μεγάλη ποικιλία σε μάρκες από είδη ένδυσης και υπόδησης μέχρι κοσμηματοπωλεία. Λίγο πιο πάνω, στην οδό Τσιμισκή τα μαγαζιά προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σε νεανική μόδα και χαμηλότερες τιμές. Μια ακόμη ωραία επιλογή για ψώνια είναι μια επίσκεψη στο Mediterranean Cosmos, το μεγαλύτερο εμπορικό κατάστημα στα Βαλκάνια. Εκεί εκτός από μια τεράστια ποικιλία σε κάθε είδους καταστήματα, οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν τη βόλτα για ψώνια με καφέ ή φαγητό.

Ψώνια στη Θεσσαλονίκη